Jelenlegi hely

Párkapcsolati erőszak áldozatát végezhetik ki Kínában

Li Yan volt férje, Tan Yong rendszeresen, testileg és érzelmileg bántalmazta a nőt 2009 elején kötött házasságuk alatt. A férfi gyakran megverte a nőt, cigarettákat nyomott el az arcán, és a fagyos szecsuáni telek alatt hiányos öltözetben, több órára kizárta lakásuk erkélyére. Egy alkalommal levágta a nő egyik ujját.

Li Yan-nak kórházi kezelésre volt szüksége az egyik ilyen támadás után, és többször is a hatóságokhoz fordult, beleértve a rendőrséget is. Ám a hatóságok nem reagáltak a panaszaira, nem kezdeményeztek nyomozást, és nem ajánlottak védelmet számára.

2010 végén Li Yan halálra verte a férjét egy pisztollyal. Li Yan-t 2011. augusztus 24-én a Ziyang-i Városi Népi Bíróság szándékos emberölés vádjában bűnösnek találta és halálra ítélte.

Kérjük, írd alá nyílt levelünket, amelyben:

• sürgetjük a kínai hatóságokat, hogy ne hajtsák végre Li Yan halálos ítéletét;
  • felszólítjuk a kínai hatóságokat, hogy biztosítsák Li Yan számára a lehetőséget a családjával való kapcsolattartásra;
  • felszólítjuk az Országos Népi Gyűlést, hogy vezessen be Kína nemzetközi emberi jogi kötelezettségeinek megfelelő jogi eljárást a kegyelmi kérvényekre;
  • sürgetjük a kínai hatóságokat, hogy minden családon belüli erőszakkal kapcsolatos panaszt vegyenek komolyan, folytassanak le hatékony nyomozást, és ahol van megfelelő bizonyíték, ítéljék el a gyanúsítottat tisztességes eljárás keretében.

Az Amnesty International minden esetben, kivétel nélkül ellenzi a halálbüntetést, tekintet nélkül a bűncselekmény természetére vagy körülményeire; az egyén bűnösségére, ártatlanságára vagy egyéb jellemzőire; vagy az ítélet végrehajtásának módjára. A szervezet ellenzi a halálbüntetést mint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának az élethez való jogra vonatkozó rendelkezésének megsértését, és mint a végső kegyetlen, embertelen és megalázó büntetési módot.

Bővebb információ itt és itt.

[Személyes adataidat a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeljük, azokat harmadik fél részére nem adjuk át. Amennyiben az ügyben vagy vonatkozó kampányunkban az aláírásgyűjtés lezárása után olyan fejlemény történik, amelyről úgy gondoljuk fontos, hogy értesülj, azt az általad megadott e-mail címre küldött üzenetben fogjuk megtenni.]

Neved, beceneved, e-mailcímed és telefonszámod alábbi megadásával hozzájárulsz, hogy az Amnesty International Magyarország értesítsen az Amnesty „Sürgős Akcióiról”.

Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul vettem. Ha mégsem szeretnél velünk kapcsolatban maradni, bármikor jelezheted ezt az office@amnesty.hu emailcímen.